Sitsietiketti

Sitsit on akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään ja juodaan hyvin, lauletaan (juoma)lauluja, tutustutaan pöytäseurueeseen ja pukeudutaan teeman mukaisesti. Sitseille tulee ilmoittautua aina etukäteen. Tässä yleiset sitsisäännöt, jotka sisäistämällä pärjäät jo pitkälle.

1 § Sitseille tulee pukeutua teeman mukaisella tavalla.

Sitseillä on teema, jota osallistujien tulee noudattaa pukeutumisessaan parhaansa mukaan.

2 § Sitseiltä ei myöhästytä.

Myöhästyjiä rangaistaan kohdan 10 mukaisesti.

3 § Pöytään istutaan vasta toastmasterin luvalla.

Toastmaster antaa luvan pöydän ääreen istumiseen ja ruokailun aloittamiseen. Hän myös kertaa sitsien säännöt tilaisuuden alkajaisiksi.

4 § Sitseillä toastmasterin sana on laki.

Toastmasterin ilmaistessa itseään kaikki hiljenevät kuuntelemaan hänen antamiaan ohjeita, joita juhlijoiden tulee noudattaa tinkimättömästi. Väliajoilla toastmasterille voi esittää pyyntöjä laulujen tai illan kulun suhteen.

5 § Pöydästä ei saa nousta ilman toastmasterin lupaa.

Toastmaster antaa luvan pöydän äärestä nousemiseen sekä määrää tauot ja niiden kestot.

6 § Sitseillä on vain herrasmiehiä.

Sitseillä käyttäydytään herrasmiesmäisesti ennen kaikkea pöytäavecia kohtaan. Pöytäavec istuu aina miehen oikealla puolella.

7 § Skoolaus sujuu perinteisen järjestyksen mukaan.

Miehet skoolaavat ensin oikealle, sitten vasemmalle ja viimeiseksi eteen. Naiset skoolaavat vastaavasti ensin vasemmalle, sitten oikealle ja viimeiseksi eteen. Laseja ei kilistetä. Ainakin ensimmäinen snapsi juodaan kerralla loppuun.

8 § Haastettaessa noustaan ja vastataan laululla.

Jos sitseillä kajahtaa haaste, joka koskee sinua (esim. kaikkia nefalaisia koskee kutsu ”Nefa på bordet, vi vill ha Nefa på bordet!”) Oikea tapa vastata on nousta seisomaan ja esittää laulu.

9 § Suosionosoituksista.

Sitseillä suosionosoituksia ei anneta käsiä yhteen taputtamalla. Suosionosoituksia voi antaa hakkaamalla kämmeniä pöytään kohtuullisella voimakkuudella.

10 § Sääntöjen rikkomisesta seuraa ankaria rangaistuksia.